فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 46 (بهار 1402)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 46 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن رنگریز* صفحات 1-21
    هدف
    هدف این پژوهش طراحی الگویی از حکمرانی اسلامی مبتنی بر تعالیم دینی است.روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ‏ای- کاربردی و از لحاظ ماهیت جزء پژوهش های کیفی به ‏شمار می‏آید. جامعه ی اطلاعات، خبره های دانشگاهی است که با روش نمونه ‏گیری هدفمند شناسایی شدند که با توجه به کفایت داده ‏ها، در مجموع با 14 نفر خبره مصاحبه شد. روش تجزیه و تحلیل، نظریه داده بنیاد مبتنی بر رویکرد نظام‏مند است و داده ها از طریق مصاحبه ‏های نیمه ساختاریافته گردآوری شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش موید آن است که در شرایط علی: خیرخواهی و مهرورزی نسبت به مردم و پاسخگویی نسبت به مردم؛ در پدیده محوری: ویژگی‏ های مردمی، نهادی و حکومتی؛ در شرایط مداخله گر: مجموعه شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و مجموعه عوامل ساختاری و رفتاری؛ در شرایط زمینه ‏ای (بستر): توجه به فرهنگ ملی و قوانین و مقررات؛ در رابطه با راهبرد: اقدامات مربوط به طراحی و بهینه‏ سازی حکومت اسلامی، حکمرانان شایسته محور، و توسعه حکمرانی اسلامی خوب شناسایی شدند. پیامد اصلی این مدل توسعه فردی، توسعه اداری و توسعه اجتماعی است. 
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده بر اساس داده ‏های پژوهش، نشان می‏ دهد که حکمرانی اسلامی نیازمند طرح واره جامع برای شناسایی مشخصه ‏ها و ابعاد حکمرانی اسلامی در سطح ملی، منطقه‏ ای و بین‏المللی و هم چنین مدل‏سازی حکمرانی اسلامی در قالب تشکیل مخزن حکمرانی نرم و سخت است.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی اسلامی، تعالیم دینی، نظریه داده بنیاد
  • یوسف فتحی* صفحات 23-43
    هدف
    حاکمیت دموکراتیک یک خواسته عمومی در دوره جدید است. نظام های غیر دموکراتیک در معرض سقوط و انقراض هستند. تمایز آنها در تعیین کنندگی و دخالت رای مردم است. هدف مقاله پیش رو، بررسی جایگاه جمهوریت در دیدگاه رهبری است.
    روش شناسی پژوهش: برای کشف مولفه های جمهوریت در آثار رهبری با روش تحلیل مضمون، همه آثار ایشان در حد اشباع داده های تحقیق مورد بررسی قرار گرفته اند. ابتدا متون با دقت چندین بار مطالعه و عبارات مربوط استخراج شدند. سپس مضامین تحقیق در قالب مضامین پایه، مضامین سازمان دهنده و مضامین فراگیر تعیین و جهت ارزیابی در اختیار متخصصان قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق در قالب جداول مضامین پایه، سازمان دهنده، فراگیر و شبکه مضامین نشان دادند که: 1- نظام سیاسی اسلام، دو ساحت دارد، ساحت الهی (ساحت صفات) و مردمی (ساحت انتخاب) که رابطه ارگانیک دارند و نافی یکدیگر نیستند. 2- خواست و اراده مردم، نقش کلیدی در جمهوری اسلامی دارد و منطق آن از نظام دموکراسی سکولار متمایز است. 3- حاکمیت قانون وجه مشخصه نظام مردم سالار و تامین کننده حقوق مردم است. 4- مردم صرفا مکلف به تبعیت نیستند، بلکه حق اساسی در ایجاد حاکمیت و نظارت بر عملکرد کارگزاران در تمام سطوح دارند.
     
    نتیجه گیری
    بررسی شش مولفه اساسی جمهوریت (مشروعیت، حاکمیت قانون، مشارکت مردم، برابری سیاسی، حقوق و آزادی ها) در بیانات رهبری نشان داد که اندیشه سیاسی وی در باب نقش مردم به قرایت سوم در برابر دو ذهنیت ابزار انگاری مردم یا ابزار انگاری دین نزدیک است. مستندات از آثار ایشان در تضاد با دو قرایت مذکور هستند.
    کلیدواژگان: آیت ا...خامنه ای، مردم سالاری دینی، مردم، قانون، مشروعیت
  • مجید بهستانی، محسن نساج* صفحات 47-68
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش آن است که دریابد پیگیری سیاست صدور انقلاب به عنوان یکی از مهم ترین رهنمود ها و اهداف انقلاب اسلامی ایران، چه آثار و پیامدهایی در عرصه های داخلی و خارجی برای نظام جمهوری اسلامی داشته است؟روش شناسی پژوهش: به منظور پاسخ به پرسش فوق در این پژوهش کیفی از روش مصاحبه ی نخبگانی استفاده شده است. سپس برای تحلیل داده های جمع آوری شده، روش تحلیل محتوای متن محور مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین در جهت تبیین بهتر دستگاه سیاست خارجی از چهارچوب نظریه ی سیستمی در این مطالعه بهره برده شده است.
    یافته ها
    یافته ها شامل استخراج چالش های سیستم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سه حوزه ورودی، خروجی و بازخورد است.
    نتیجه گیری
    بر این اساس در مطالعه ی صورت گرفته با در نظر گرفتن دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی به عنوان یک سیستم به این نتیجه می رسیم که با تعریف سیاست صدور انقلاب در سیاست خارجی و در نتیجه چنددستگی نیروها، ضعف سازمانی و نیروی انسانی، پیامدهایی چون: بروز تناقض در سیاست های کلی نظام، سوءاستفاده از حسن نیت ایران، تنش با همسایگان و قدرت های بزرگ و تاخیر در شناسایی دولت جدید انقلابی؛ سیستم سیاست خارجی جمهوری اسلامی را درگیر خود کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، جمهوری اسلامی ایران، چالش سیاست خارجی، صدور انقلاب، وزارت خارجه
  • علی باقری دولت ابادی*، محمد مجاهدزاده صفحات 67-85
    هدف
    یکی از اهداف آمریکا برای ترور شهید سلیمانی پایان دادن به نفوذ و قدرت منطقه ای ایران بود. اکنون و پس از گذشت سه سال از ترور ایشان، این سوال مطرح است که شهادت حاج قاسم سلیمانی چه تاثیری در میزان نفوذ و قدرت منطقه ای ایران برجای گذاشته است؟ فرضیه پژوهش این است که با ترور شهید سلیمانی تغییری در قدرت منطقه ای ایران ایجاد نشده است.روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر بر اساس روش مقایسه ای- تحلیلی و نظریه ساختار- کارگزار انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که برخلاف انتظار مقامات آمریکایی ترور شهید سلیمانی به قدرت و نفوذ منطقه ای ایران پایان نبخشیده است. ایران همچنان در سوریه، یمن و عراق حضور فعال دارد. در سوریه بشاراسد روند تنش زدایی با دولت های عرب منطقه را آغاز نموده و با مشارکت ایران روند بازسازی شهرها را پیگیری می کند. در یمن هر دو طرف منازعه- انصارالله و عربستان- بر سر آتش بس موقت توافق کرده اند و زمینه برای گفتگوهای سیاسی در حال آماده شدن است. در عراق نیز با کنار رفتن دولت ضدایرانی مصطفی الکاظمی و تشکیل دولت شیاع السودانی فضا برای کنشگری ایران بیشتر شده است.
    نتیجه گیری
    قدرت منطقه ای ایران برخاسته از شبکه قدرت و ارتباطات گسترده و پیچیده آن در خاورمیانه است. این شبکه به هیچ وجه متکی به فرد یا مقام خاصی در ایران و منطقه نیست و ساختارهای این شبکه به نحوی طراحی شده اند که با تغییر و برکناری مدیران نیز قادر به تداوم فعالیت و اثربخشی است.
    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، قدرت منطقه ای ایران، سردار قاآنی، سپاه قدس
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، حمدالله اکوانی*، سیروس سپهدارنیا صفحات 87-107
    هدف

    بینش سیاسی و زمینه اجتماعی از یکدیگر متاثر و در پیوند متقابل باهم شکل می گیرند، از این رو معرفت سیاسی، گاهی به عنوان ساختار و گاهی به عنوان کارگزار در برابر زمینه اجتماعی ظاهر می شود. هدف اصلی پژوهش پیش رو، بررسی نوع رابطه میان ساختار اجتماعی جامعه ایران و بینش سیاسی روحانیت شیعه و تاثیر آن بر الگوی کنش گری آنها، در عصر پهلوی ها تا وقوع انقلاب اسلامی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش پژوهش کیفی از نوع تبیین علی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و همچنین بهره گیری از منابع علمی پایگاه های اطلاعاتی مجازی است. برای تبیین موضوع نیز از نظریه ساختار- کارگزار آنتونی گیدنز و همچنین نظریه جامعه شناختی پیر بوردیو بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    پژوهش نشان می دهد که بین معرفت سیاسی روحانیون شیعه و عوامل اجتماعی در این دوره، رابطه منعطفی برقرار بوده و با توجه به مجموعه کنش های روحانیت شیعه و نیز تغییر عوامل اجتماعی و سیاسی، بینش سیاسی فقهای شیعه از انزوای سیاسی و سیاست پرهیزی تا مشارکت و رهبری سیاسی در نوسان بوده است.

    نتیجه گیری

    متاثر از شرایط اجتماعی و باورهای کنشگرانی چون آیت الله بروجردی، بینش روحانیت شیعه، به عنوان کارگزار در برابر محیط اجتماعی به عنوان ساختار، نگرش سیاست پرهیز به خود گرفته است و با ظهور امام خمینی(ره)، (کارگزار) بینش سیاسی روحانیت منزلتی شالوده شکن یافته و شکل دهنده محیط و عوامل اجتماعی به عنوان ساختار بوده و در نتیجه بینش سیاسی روحانیت شیعه منبعث از این شرایط، خصلت مشارکت محور به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: زمینه اجتماعی، بینش سیاسی، روحانیت ایران، الگوی سیاست پرهیز، الگوی سیاست گرا
  • ابوالقاسم قدس، حسین ابوالفضلی کریزی* صفحات 109-132
    هدف
    عربستان به عنوان یک بازیگر منطقه ای موثر در خاورمیانه به شمار می رود که در سیاست خارجی خود از تاکتیک دوستی و دشمنی بهره می برد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تضادهای اندیشه ای عربستان بر تنش با ایران است.روش شناسی پژوهش: روش گردآوری داده ها مبتنی بر روش اسنادی، راهبرد پژوهش قیاسی، روش تجزیه و تحلیل داده ها ردیابی فرآیند و ملهم از نظریه امنیتی سازه انگاری است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که عربستان سعودی برای تقابل با جمهوری اسلامی ایران با حمایت ایالات متحده آمریکا از تضادهای اندیشه ای نظیر هویت، تقابل ایدیولوژیکی، دشمن تراشی، نوع فرهنگ سیاسی خاص، اجتماع امنیتی، فرقه گرایی، تصورات ذهنی بازیگران سیاسی و... بهره می برد که در تداوم تقابل و واگرایی با ایران نقش بسزایی داشته است. این تضادهای اندیشه منجر به تنش های رفتاری مانند جلوگیری از صدور انقلاب، مخالفت با برنامه هسته ای، احاله مسیولیت به آمریکا، همکاری با اسراییل و... شده است.
    نتیجه گیری
    ریشه تنش های رفتاری عربستان با ایران در تضادهای اندیشه ای و ماهیت انقلاب اسلامی است که این ماهیت نشات گرفته در برهم زدن نظم سابق خاورمیانه و شکل گیری نظمی جدید بر آن است. اگر چه در پاره ای موارد روابط نسبتا حسنه ای میان دو کشور شکل گرفته، اما تضادهای اندیشه ای مانع از یک اتحاد قوی میان آنان می شود.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، تضاد اندیشه ای، تنش رفتاری، دشمنی
  • احسان ترکاشوند، مصطفی جاهدی* صفحات 133-151
    هدف
    در پژوهش حاضر چند مورد از شاخصه های سیاسی که در فرآیند تبدیل انقلاب اسلامی به تمدن نوین اسلامی با اهمیت و زیربنایی هستند، مورد بررسی قرار گرفته است. از آن جا که استاد مطهری از جمله معدود افرادی است که انقلاب اسلامی بر مبنای تفکرات ایشان شکل گرفته است، بنابراین این پژوهش بر محوریت این تفکرات انسجام یافته است.روش شناسی پژوهش: روش مورد استفاده در این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و از ابزارهای کتابخانه ای و منابع الکترونیکی استفاده شده است.
    یافته ها
    شاخصه هایی از جمله: فعال بودن در عرصه بین الملل (جهاد و صلح با تاکید بر اصالت صلح، مسیولیت پذیری در دیپلماسی فعال)، حفظ استقلال سیاسی مسلمانان بر اساس قاعده نفی سبیل (جلوگیری از خودباختگی ملی، استقلال مکتبی، تاثیر استقلال مسلمانان در پویایی تمدن اسلامی)، پاسداری از آزادی های مشروع فردی و اجتماعی و برپایی قسط و عدل در جامعه، یافته های این پژوهش هستند که مورد بررسی قرار گرفته اند. 
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، تشکیل حکومت اسلامی و حرکت به سوی تمدن اسلامی، باعث حل مشکلات مادی و معنوی مسلمان شده و می تواند مسلمانان را به اتحاد و اقتدار شایسته برساند.
    کلیدواژگان: شاخصه، تمدن، استاد مطهری، تمدن نوین اسلامی، انقلاب اسلامی
  • ریحانه نورمحمدی*، حسین فرزانه پور، سمیه حمیدی صفحات 153-171
    هدف
    مفهوم شهروندی اولین بار با ورود گفتمان مشروطه در ساحت سیاسی از سوی منورالفکران قاجار وارد ادبیات سیاسی ایران گردید. اما به دلیل نبود زیرساخت های لازم و مولفه های ملت سازی این امر با شکست مشروطه از میان رفت. از آنجایی که مفهوم حقوق شهروندی از عوامل موثر درساخت دولت-ملت است و همچنین توجه به حقوق ملت از ارکان حکومت مبتنی بر دموکراسی است؛ این مفهوم بر توسعه سیاسی و توزیع برابر منابع اثر مستقیم دارد.روش شناسی پژوهش: نوشتار حاضر بر مبنای نظریه برایان ترنر برای فهم شهروندی و حقوق شهروندی در عصر پهلوی دوم کوشیده است تا با بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی با بررسی موانع تحقق امر حقوق شهروندی در این دوره درصدد پاسخ به این سوال است، که چگونه نادیده گرفتن حقوق شهروندی به شکل گیری انقلاب اسلامی منتج شد؟
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که علی رغم تلاش برای نوسازی و دگرگونی در ساختار اجتماعی ایران، تحولات چشمگیری در حوزه تحقق شهروندی در دوره پهلوی دوم در ابعاد مورد بررسی نظریه ترنر صورت نگرفته است.
    نتیجه گیری
    دستاورد پژوهش بدین قرار است که به دلیل عدم توجه به حقوق سیاسی-اقتصادی، نابرابری در تخصیص منابع، شخصی شدن قدرت و در نهایت ناکارآمد بودن اعلامیه حقوق بشر کارتر و اجرای ناقص آن در ایران از موانع تحقق حقوق شهروندی بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، پهلوی دوم، حقوق شهروندی، برایان ترنر، انقلاب اسلامی
  • نورالله قیصری، محسن خاکی*، علیرضا خسروی، ابراهیم متقی صفحات 173-194
    هدف

    تبیین «مصلحت سیاسی» بر اساس مدل نظری مبتنی بر اندیشه امام خمینی(ره) صورت گرفته و می کوشد نشان دهد که چگونه «مصلحت سیاسی» مهم ترین مولفه تعیین کننده در سیاست داخلی و خارجی جمهوری اسلامی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    با «روش داده بنیاد» ابتدا از مکتوبات و بیانات امام(ره) همه واژه هایی که دلالت صریح بر مفهوم مصلحت سیاسی داشت استخراج گردید و سپس در مدلی نظری در ارتباطی ساختاری میان شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها ارایه شد.

    یافته ها

    مطالعات در این موضوع معمولا در سطح بررسی تطبیقی فقهی باقیمانده و نتوانسته اند به راهبردهایی عملی برای تصمیم گیری سیاسی مبدل شوند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که امام خمینی(ره) به دلیل ابتنای نیابت ولایت فقیه بر شان «سلطانی و سیاسی» پیامبر اسلام(ص)، آن را واجد احکام سلطانی و حکومتی فراتر از فقه و احکام فرعی اسلام می داند. بر این اساس مصلحت به عنوان تکلیفی الهی برای خروج از بن بست به مثابه راهی برای حل معضلات حکومت اسلامی به مثابه اهم احکام الهی بوده و رهبر جامعه اسلامی دارای اختیارات مشابه با پیامبر و امیرالمومنین در حکومت می باشد و خود مرجع اصلی تشخیص مصالح جهان اسلام و نظام اسلامی هست.

    نتیجه گیری

    «مصلحت سیاسی» از منظر امام خمینی(ره) امری سیال بوده که حسب تغییرات سیاسی و اجتماعی می تواند تغییر نماید و بر هر امر دیگری در اسلام مقدم است. مرجع مصلحت، «نظام سیاسی» است و غایت آن «حفظ نظام» می باشد.

    کلیدواژگان: مصلحت، امام خمینی، جمهوری اسلامی، ولایت فقیه، حفظ نظام
|
  • Hassan Rangriz * Pages 1-21
    Purpose
    The purpose of this research is to design a model of Islamic governance based on religious teachings.
    Methodology
    In terms of purpose, the current research is developmental-applied and in terms of its nature, it is considered part of qualitative research. The information community is the academic experts who were identified by the purposeful sampling method, and according to the sufficiency of the data, a total of 14 experts were interviewed. The method of analysis is grounded theory based on a systematic approach and the data were collected through in-depth interviews.
    Findings
    The findings of the research confirm that in causal conditions: benevolence and kindness towards people and accountability towards people; In the main phenomenon: people's, institutional and governmental characteristics; In the conditions of the intervener: the set of economic, political, social and cultural conditions, and the set of structural and behavioral factors; In the contextual conditions: attention to national culture, and laws and regulations; In the strategy: measures related to the design and optimization of Islamic governance, merit-oriented rulers, and the development of good Islamic governance were identified. The main outcome of this model is individual development, administrative development, and social development.
    Results
    The results obtained based on the research data show that Islamic governance requires a comprehensive scheme to identify the characteristics and dimensions of Islamic governance at the national, regional and international levels, as well as modeling Islamic governance in The form of formation of the reservoir of governance is soft and hard.
    Keywords: Governance, Islamic Governance, Religious, Grounded theory based
  • Yousof Fathi * Pages 23-43
    Purpose
    Democracy is a public demand in the new ages and non-democratic Systems are on the verge of collapsing. These two systems have main differences from one another. The problem of this article is the state of Republicanism from the perspective of Ayatollah Khamenei.
    Method
    In order to discover the components of republicanism, His works have been investigated with thematic analysis method
    Findings
    The findings of the research, formed of tables of basic, organizer, comprehensive themes and network of themes are showed that: A- The legitimacy of the political system of Islam has two areas, the divine area (the area of attributes) and the people's area (the area of recognition and election), which have an organic relation and do not operate one another. B- People's will plays a key role and its logic is different from the secular democratic systems. C- Legality is its fundamental trait which provides people’s rights. D. People are not only obliged to obey, but they have the right to create governance and monitor the performance of agents at all levels. E- Agents are accountable for their performance. F- The positions are temporary, the agents are directly and indirectly elected by the people.Consequence: Explanation the components of Republicanism from Ayatollah Khamenei's point of view can change the social and organizational approach in the field of decision-making and a step towards ending the challenge of the relation between Republicanism and Islamism. The documents of his works are in conflict with two readings of the relation between people and religion (Instrumentation of people and Instrumentation of religion)
    Keywords: Ayatollah Khamenei, religious democracy, People, Law, Legitimacy
  • Majid Behestani, Mohsen Nassaj * Pages 47-68
    The strategy of exporting the revolution has been one of the most prominent and central strategies and also axes of the foreign policy since the glorious victory of the revolution until now. This discourse, which is a fundamental to the teachings and messages of the Islamic Revolution, is also one of the topics that have had many internal and external reactions and reflections in the post-Islamic Revolution period. The position of this policy in the foreign policy confirms the importance of providing a scientific explanation of the challenges and consequences of applying this policy in Iran foreign policy. The main goal of this research is to find out what effects and consequences the pursuit of this policy has had in the internal and external aspects of Iranian foreign affairs. In order to answer the above question, in this qualitative research, we interviewed some of the elites who had a prominent position or status related to the subject. In order to explain the Iranian foreign policy system better, the system theory framework has been used in this study. Ultimately, we come to the conclusion that the issuing of the policy in Iran foreign policy has led to the emergence of challenges for this system, in three areas of input, output and feedback.
    Keywords: the Islamic revolution, the Islamic Republic of Iran, the challenge of foreign policy, the export of revolution, the Ministry of Foreign Affairs
  • Ali Bagheri Dolatabadi *, Mohammad Mojahedzadeh Pages 67-85
    One of the U.S aims for the assassination of Soleimani was to put an end on Iran influence and regional power. Now, after three years of this assassination, the question arises that what effects did the martyrdom of Qasem Soleimani has had on Iran influence and power in the region? The underlying hypothesis of the current research is that the assassination of Martyr Soleimani has not seriously affected Iran regional influence and power. The article is based on the comparative-analytical method and structure-agent theory. The findings show that contrary to the expectations of the American authorities, the assassination of Soleimani has not ended Iran regional power and influence. Iran still has an active presence in Syria, Yemen, and Iraq. In Syria, Bashar Assad has started the process of de-escalation with the Arab states and is following up the process of rebuilding Syria’s cities with the participation of Iran. In Yemen, both sides of the conflict - Ansarollah and Saudi Arabia - have agreed on a temporary ceasefire and are preparing for political talks. In Iraq, the ending of the anti-Iranian government of Mustafa Al-Kazemi and the formation of the Mohammed Shia' Sabbar al-Sudani government, has paved the way to Iran to peruse its aims.
    Keywords: martyr Soleimani, Regional Power of Iran, General Qarsquo ani, Quds Force
  • Alireza Samiee Esfahani, Hamdallah Akvani *, Sirous Sepahdarnia Pages 87-107

    The main purpose; Political vision and social context are affected by each other and are formed in mutual connection, hence political knowledge sometimes appears as a structure and sometimes as an agent against the social context. The main goal of the upcoming research is to investigate the type of relationship between the social structure of Iranian society and the political vision of the Shiite clergy and its impact on their model of activism during the Pahlavi era until the Islamic revolution.Research method; the mehtod of research is Qualitative type of causal explanation and the method of data collection is library as well as the use of scientific resources of virtual databases. Anthony Giddens' structure-agent theory and Pierre Bourdieu's theory have also been used to explain the issue.findings; The research shows that there is a flexible relationship between the political knowledge of Shia clerics and social factors in this period, and according to the set of actions of Shia clergy and also the change of social and political factors, the political vision of Shia jurists has changed from political isolation and political abstinence to Participation and political leadership have fluctuated.Conclusion; Influenced by the social conditions and the beliefs of activists such as Ayatollah Boroujerdi, the vision of the Shiite clergy, as an agent against the social environment as a structure, has adopted an attitude of avoiding politics, and with the emergence of Imam Khomeini (RA), the (agent) of the political vision of dignified clergy The foundation has been broken and shaped by the environment and social factors as a structure, and as a result, the political vision of the Shia clergy has taken on the character of participation.

    Keywords: social context, political insight, Iranian clergymen, politics-center
  • Abolqasem Qods, Hossain Abolfazli Karizi * Pages 109-132
    Objective
    Saudi Arabia is considered as an effective regional actor in the Middle East, which uses friendly and hostile tactics in its foreign policy. The aim of the current research is to investigate the impact of Saudi ideological conflicts on the tension with Iran.
    Method
    The data collection method is based on documentary method, comparative research strategy, data analysis method is process tracking and inspired by constructivist security theory.
    Findings
    The findings of the research show that Saudi Arabia, with the support of the United States of America, uses ideological contradictions such as identity, ideological confrontation, hostility, a certain type of political culture, security community, sectarianism, mental images of political actors, to confront the Islamic Republic of Iran with the support of the United States of America. It has played a significant role in the continuation of confrontation and divergence with Iran. These conflicts of thought have led to behavioral tensions such as preventing the revolution, opposing the nuclear program, transferring responsibility to America, cooperating with Israel, etc.
    Conclusion
    The root of Saudi Arabia's behavioral tensions with Iran lies in ideological contradictions and the nature of the Islamic revolution, which originates in the disruption of the former order of the Middle East and the formation of a new order on top of it. Although in some cases relatively good relations have been formed between the two countries, ideological conflicts prevent a strong union between them.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, ideological conflict, behavioral tension, enmity
  • Ehsan Torkashvsnd, Mostafa Jahdi * Pages 133-151
    Islamic civilization represents all the political, cultural and economic aspects of the society, which covers the existential dimensions of the individual and the society, and its components are explained on the axis of Islam. Since Shahid Motahari is one of the people whose works can be used for the ideology of the Islamic Revolution, the necessity of this research is justified better and more precisely in his works. And of course, this research only deals with the political characteristics of modern Islamic civilization from the point of view of this high-ranking martyr and theoretician of the Islamic Revolution. Being active in the international arena (jihad and peace with an emphasis on the authenticity of peace, taking responsibility in active diplomacy), maintaining the political independence of Muslims based on the principle of negating the mustache (preventing national self-defeat, school independence, the impact of Muslim independence on the dynamics of Islamic civilization), Safeguarding the legitimate individual and social freedoms and establishing fairness and justice in society is one of the most important characteristics of Islamic civilization from Shahid Motahari's point of view. The method of this research is descriptive-analytical.Safeguarding the legitimate individual and social freedoms and establishing fairness and justice in society is one of the most important characteristics of Islamic civilization from Shahid Motahari's point of view. The method of this research is descriptive-analytical.
    Keywords: Islamic Civilization, politics, Government, Islamic Government, Motahari
  • Reyhaneh Nourmohammadi *, Hossein Farzanepour, Somaye Hamidi Pages 153-171
    Purpose
    The concept of citizenship entered the political literature of Iran for the first time with the introduction of the constitutional discourse in the political sphere by the Qajar thinkers. But due to the lack of necessary infrastructure and nation-building components, this was lost with the failure of the constitution. Since the concept of citizenship rights is one of the effective factors in building a nation-state, and attention to the rights of the nation is one of the pillars of democracy-based government; This concept has a direct effect on political development and equal distribution of resources.Research
    method
    The present article, based on Brian Turner's theory, has tried to understand citizenship and citizenship rights in the second Pahlavi era, using documents and library resources and a descriptive-analytical method by investigating the obstacles to the realization of citizenship rights in this era The seeks to answer this question. How ignoring citizenship rights led to the formation of the Islamic Revolution.
    Findings
    The findings of the research show that despite the efforts to modernize and transform the social structure of Iran, significant developments in the field of realizing citizenship in the second Pahlavi period in dimensions The case of Turner's theory has not occur.
    Conclusion
    The result of the research is as follows that due to the lack of attention to political-economic rights, inequality in the allocation of resources, per-sonalization of power, and ultimately the ineffectiveness of the Carter Declaration of Human Rights and its incomplete implementation in Iran, it has been one of the obstacles to the realization of citizenship rights.
    Keywords: Iran, Pahlavi II, citizenship rights, Brian S. Turner, Islamic Revolution
  • Nuralah Gheisari, Mohsen Khaki *, Alireza Khosravi, Ebrahim Mottaghi Pages 173-194

    Studies show that "political expediency" is the most important determining factor in the domestic and foreign policy of the Islamic Republic. Despite extensive research in this field, these studies usually remain at the level of comparative jurisprudential study and provide a theoretical model based on the thought of Imam Khomeini is one of the important political needs of the country. Accordingly, in this research, using the "data foundation method", first the text of Imam Khomeini's letters and statements were referred to, and all the words that had a clear implication on the concept of political expediency were extracted and presented in a theoretical model. The results of this study show that Imam Khomeini, due to the fact that Velayat-e-Faqih represents the "royal and political" status of the Prophet of Islam (PBUH), considers it to have royal and governmental rules beyond the jurisprudence and sub-rules of Islam. Accordingly, expediency as a divine duty to get out of the impasse as a way to solve the problems of the Islamic government as the most important divine commands and therefore the leader of the Islamic community has the same authority as the Prophet and the Amir al-Mu'minin in government and the main authority to identify strategies and issues. There is Islam and the Islamic system. Expediency is a fluid and flexible thing that can change according to political and social changes and takes precedence over anything else in Islam. The reference or object is the expediency of the "political system or the Islamic Republic" and the end of the expediency is the "maintenance of the system".

    Keywords: Political expediency, Imam Khomeini, Islamic republic, Grounded theory model